Buiten slapen is heel gezond. In Scandinavië wordt dit al jarenlang toegepast. Bij Madelief kunnen kinderen op een veilige, gezonde en verantwoorde manier slapen in de buitenlucht. Buiten slapen is minstens net zo veilig als ‘gewoon’ binnen slapen. Peuters die nog willen en mogen slapen liggen in onze buitenslaapkamer in een buitenbedje, volledig beschermd tegen insecten, neerslag, wind en zon maar wel met het karakter van buiten slapen, namelijk met de geluiden van buiten, het geritsel van de bladeren en het getik van de regen op het dak. Op de babygroep kunnen baby’s binnen óf buiten slapen, ook hier zijn de buitenbedjes afgeschermd van weersinvloeden van buitenaf met behoud van het karakter van buiten slapen.

De buitenbedjes voldoen aan alle wettelijke eisen. De buitenbedjes worden zomers en s’ winters gebruikt. In de winter slapen de kinderen buiten tot ongeveer 5 graden onder nul. De kinderen worden heerlijk warm aangekleed d.m.v. skipakjes/warme dekens. In de zomer worden de buitenbedjes gebruikt tot +28 graden boven nul. De kinderen liggen dan in hun romper of in een zomerslaapzak in het bedje. De pedagogisch medewerkers kijken om de tien á vijftien minuten bij de bedjes om te zien/horen hoe het gaat.
Peuters die niet meer slapen, rusten tussen de middag even uit op een matrasje op de groep. Er staat zachte muziek op (White Noise) en zij kunnen met hun knuffel of een boekje eventjes alle indrukken van de ochtend verwerken.